Boek der Boeken tijdens Boekenmarkt in Lebuinuskerk

Marcus in gewone taal met Maarten Luther playmobil pop

Boek der Boeken tijdens Boekenmarkt in Lebuinuskerk

Het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Kerk Deventer houden op 6 augustus tijdens de Deventer Boekenmarkt de manifestatie Boek der Boeken.  Hiermee kunnen bezoekers de Bijbel ervaren op Europa’s grootste boekenmarkt. De manifestatie start met een viering om 10.00 uur in de Grote- of Lebuinuskerk.

Viering en Luther
In de viering is aandacht voor Maarten Luther. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther 95 stellingen op de kerkdeur timmerde en daarmee de Hervorming inluidde. Dat Luther ook een bijbelvertaling heeft gemaakt, is minder bekend. Luther wilde de Bijbel voor het gewone volk toegankelijk maken. Zijn vertaling is nog steeds een inspiratiebron voor veel bijbellezers. Een Nederlandse vertaling van zijn werk is aanwezig tijdens de boekenmarkt.

Hebreeuws is de taal waarin het Oude testament – het grootste deel van de Bijbel – oorspronkelijk geschreven is. Tijdens de viering zal zangeres Lija Hirsch diverse liederen en Psalmen in het Hebreeuws zingen, begeleid door harp en viool.

Gratis boekje
Luthers bijbelvertaling motiveerde ook de vertalers van het Nederlands Bijbelgenootschap voor het maken van de Bijbel in Gewone Taal. Bezoekers aan de Lebuinuskerk kunnen bij de stand van het Nederlands Bijbelgenootschap een gratis exemplaar krijgen van het Marcus-evangelie of het Lucas-evangelie uit de Samenleesbijbel.

Activiteiten
Na de viering zijn er diverse activiteiten, zoals de verkoop van oude en nieuwe bijbels en andere boeken. Ook is er een diavoorstelling van een kunstenaar en is de toren te beklimmen. Het unieke Playmobil-poppetje Maarten Luther is in de kerk verkrijgbaar.  Voor kinderen is er een creatieve kinderhoek. ’s Middags zal Kirstin Gramlich op gezette tijden het grote Holtgräve-orgel bespelen.

 

BewarenBewaren